direct contact? 06 24 13 19 21

Stop, hou daarmee op!

Bij alles wat je doet heb je een keuze, doe je het wel of toch maar niet? Dit doet me denken aan een programma dat wij vroeger thuis op zaterdagavond keken, Doet tie het of doet tie het niet? Maar dit terzijde. Soms heb je voor het nemen van een beslissing tijd nodig en soms gebeurt het in een fractie van een seconde.

De scholen zijn net weer begonnen en daarmee lijkt het wel of het pestseizoen ook weer geopend is. Deze week werd ik er voor het eerst dit jaar mee geconfronteerd en dat maakte dat ik dacht “wat gaat er dan door je heen?” Wat maakt nu dat je denkt ik ga dit doen, ik ga iemand dwarszitten, uitschelden of op een andere wijze pesten . Wat maakt dat je dat doet en je daar ook nog goed door voelen. Ervan uitgaande dat als je je er rot onder voelt je het niet zou doen.

Het is van alle tijden, het gebeurt op alle leeftijden en in allerlei situaties. Jong, oud, op school en werk maar waar begint het? Ik denk dat ieder kind op jonge leeftijd te maken krijgt met onschuldig pesten. Wie kent het niet een pesterijtje met je jongere broertje, zusje of buurkinderen? Als je het mij vraagt is dat ook goed. Wel is het van belang dat het in een veilige omgeving gebeurt, een omgeving waar wanneer nodig gecorrigeerd kan worden. Het is ook nodig, een kind leert dan namelijk voor zichzelf opkomen, zichzelf beschermen. Een kind leert wat wel en niet kan.

Nu ben ik geen psycholoog en is dit alleen wat ik denk dat goed zou zijn in het begin. Tegelijkertijd zijn er legio voorbeelden dat het anders loopt. Google maar eens op pesten en kijk eens hoeveel websites hier over bestaan. Dat aantal geeft al aan hoe erg het speelt in onze maatschappij.

Wat gaat er nou om in het hoofd van de pester? Wat maakt dat de beslissing wordt genomen om te gaan pesten? Er bij willen horen of juist zorgen dat jezelf niet gepest gaat worden? Wat dan ook de oorzaak is van de beslissing, de uitwerking is voor de ander, de gepeste niet fijn en wat doen we daaraan?

Zoeken we uit waar het pesten vandaan komt, zorgen we dat onze kinderen weerbaarder worden. Als ze nu leren “stop hou op!” te zeggen hebben ze daar hun leven lang iets aan. Zorgen wij dat onze kinderen zeker zijn van zichzelf, zodat ze ook durven te zeggen hou op of hulp durven te vragen. Weet uw kind dat hij/ zij goed is zoals ze is, dat hij/zij er mag zijn? Hoe vaak zegt u eigenlijk tegen uw kind: “Je bent goed zoals je bent! Ik hou van jou” ?

img_0227

Plaats een reactie

ReD coaching
Wassenaer van Obdamstraat 3
3143 KJ Maassluis

M 06 24 13 19 21

Copyright © ReD coaching 2016 - Gerealiseerd door Kiem Online

ReD coaching